In cele ce urmeaza dorim sa va rezentam cateva sfaturi, pe care noi le consideram importante pentru oricine doreste sa lucreze pentru prima oara cu rasina epoxidica. Parcurgeti cu rabdare intreaga lista, deoarece am pastrat ce era mai important la sfarsit!

1.In primul rand, este important sa intelegem nomenclatura și vocabularul domeniului din jurul turnarii rasinilor epoxidice. Termenii folositi sunt foarte importanti, astfel încat să intelegeti despre ce vorbesc oamenii din domeniu, ce spun, la ce se refera si astfel sa puteti pune intrebari cat mai exacte.

2.Alegeti cu grija rașina pe care doriti sa o folositi. Asigurati-va ca utilizati rasina potrivita pentru proiectul potrivit. Unele rasini sunt mai potrivite pentru mese și piese turnate mari, în timp ce altele sunt pentru bijuterii, iar altele sunt cele mai potrivite pentru acoperiri in straturi subtiri(pardoseli epoxidice). Folositi în acelasi timp coloranti și pigmenti compatibili, multe piese turnate au fost distruse folosind coloranti si pigmenti incorecti sau incompatibili (nu va fie teama sa intrebati 0758.873.458  0758.873.459).

3.Familiarizati-va cu fisele tehnice si de securitate ale rasinii epoxidice pe care o utilizati. Acestea contin masurile de siguranta corecte pe care trebuie sa le urmati atunci cand lucrati cu acesta. Cel putin, va trebui să purtați manusi, îmbracaminte de protectie si sa lucrati intr-o incapere bine ventilata.

4.Nu va supraestimati abilitatile. Cu siguranta nu se va desfasura totul aaa cum ar trebui, de prima data, asa ca incepeti si experimentati la scara mica. Obtineti abilitati importante și cunostinte despre cum se comporta rasina epoxidica in timp, pas cu pas, fiti constienti de proceduri si de instrumentele necesare. Aceste teste si experiente sunt nepretuite.

5.Depozitati rasina epoxidica conform informatiilor din fisa tehnica. In general, rasinile epoxidice sunt depozitate intr-un loc mai intunecat si uscat, de preferintă nu la temperaturi prea fluctuante. Nu le place prea multa caldura, nici macar iarna, lumina directă a soarelui și umiditatea. Depozitarea necorespunzatoare scurteaza durata de viata a rasinii.

6.Pregateste-te pentru greseli. Toata lumea a facut-o si o face. Face parte din procesul de invatare. Este important sa invatam din greseli si sa nu le repetam. Nu te descuraja!

7.Inainte de a incepe sa faceti ceva cu rasina, cititi cu atentie fisa tehnica a rasinii și acordati atentie parametrilor acesteia. Trebuie sa cunoasteti rapoartele de amestecare, cantitatea maxima amestecata la un moment dat, durata de aplicare, timpul in care puteti incepe demularea, timpul de intarire si, cel mai important, pentru ce se foloseste in principal rasina respectiva.

8.Luati in considerare de doua ori mai mult timp decat credeti ca va trebuie sa lucrati cu rasina epoxidica. Dacă esti incepator, mai bine iti iei de trei ori mai mult timp. Nu va grabiti, deoarece graba duce la cele mai frecvente greseli.

9.Tine un jurnal. Scrieti lucruri importante despre ceea ce ati facut in acest proces. Cat ai cantarit si cat timp ai amestecat, cat de mult pigment si alte ingrediente ai adaugat. Aceste informatii va vor fi utile pentru a va informa ce ati facut si care a fost rezultatul. Jurnalul va va ajuta, de asemenea, sa incercati din nou, deoarece puteti privi inapoi la ce greseli ati intampinat si cum le puteti evita.

10.Alegeti locul de lucru potrivit unde veti turna rasina si unde lucrarea poate ramane nemiscata cateva zile. Si atentie, atunci cand aruncati surplusul de rasina epoxidica, puteti face multa mizerie (uneori ceva picura, ceva se lipeste), asa ca acel spatiu trebuie sa fie doar de lucru. Tineti atelierul cat mai curat, fara praf si alte impuritati. Praful este cel mai mare dusman al rasinii epoxidice!

11.In general, temperatura ambientala ideala pentru turnarea rasinii epoxidice este intre 20 si 25 ° C cu umiditate minima. Daca camera dumneavoasta este rece, luati in considerare incalzirea la temperatura respectiva. Temperatura este importanta pentru turnarea corecta (eliminarea bulelor) si pentru intarirea corecta a rasinii epoxidice.

12.Cel mai bine este sa protejati podeaua din camera cu folie, carton, hartie, impotriva eventualelor picaturi sau scurgeri accidentale din matrita.

13.Temperatura rasinii epoxidice si temperatura matritei de turnare ar trebui sa fie la fel ca in atelier, inainte de turnare. De aceea, va recomandam, sa lasati rasina si activatorul sa se aclimatizeze in camera, ideal cu 24 de ore inainte de turnare.

14.Invatati cum functioneaza substantele complementare pe care doriti sa le folositi, demulant, debulator, etc..

15.Folositi intotdeauna un cantar electronic pentru  dozarea rasinii epoxidice. Se cantareste cu precizie (în special cantitatile mici), respectarea raportului exact de amestecare este foarte importanta pentru intarirea ulterioara a rasinii. . Daca nu faceti o cantarire exacta, exista riscul unei intariri proaste sau chiar sa nu se intareasca deloc sau partial. ATENTIE! Cu siguranta nu este cazul ca, adaugand mai mult intaritor la rasina, se va intari mai repede sau devine mai dura!

16.Amesteca bine rasina cu intaritorul timp de cel putin 3 minute si incearca sa razuiesti partile laterale și fundul vasului de amestecare. Se amesteca bine, dar nu cu viteza mare, pentru a nu antrena inutil aer în rasina.

17.Nu presupuneti ca puteti adauga orice in rasina epoxidica. Adaugati numai pigmenti si coloranti compatibili și agreati. Ar trebui sa va intereseze, printre altele, rezistenta la actiunea razelor soarelui a colorantului sau a pigmentului adaugat. De asemenea, este important sa mentionam ca rasinii epoxidice nu ii place umezeala, care o inmoaie si afecteaza intarirea si maturarea.

18.Odata ce ati amestecat rasina cu intaritorul, nu mai exista cale de intoarcere. Sunteti contra cronometru! Inainte de mixarea celor doua componente, asigurati-va intotdeauna ca aveti totul pregatit (matrita, pigmenti, consumabile, scule, instrumente ...).

19.Inainte de turnare, dupa amestecare, se toarna continutul vasului de amestecare intr-un alt vas de amestecare. Acum puteti curata foarte bine peretii si partea de jos a primului vas. Se amesteca din nou continutul turnat in cel de-al doilea vas timp de cel putin 2 minute. Cu aceasta manevra, omogenizati intregul volum de rasina epoxidica din vasul de mixare, inclusiv materialul din lateral si de jos.

20.Cand turnati rasina epoxidica in matrita, folositi intotdeauna o spatula de amestecare - astfel încat sa puteti controla mai bine fluxul de rasina pe suprafața matriței sau a cofragului. Pentru a elimina mare parte din bule, turnati rasina în matrită printr-un filtru de vopsitorie de 190 microni sau putin mai mare - aceasta va ajuta la indepartarea majoritatii bulelor in timpul turnării.

21.Daca doriti sa verificati starea de gelifiere a rasinii, fara a atinge suprafata turnata, pastrati intru-un recipient mic rasina, cu aceiasi grosime a stratului ca si cel turnat in matrita. Aceasta mostra de rasina se pastreaza langa  matrita pe tot parcursul procesului de intarire. Verificati consistenta rasinii din pahar. Datorita acestui truc simplu, nu veti deteriora suprafata lucrarii si veti stii in orice moment cat de tare este rasina din matrita. De asemenea astfel puteti evita decofrarea prematura a proiectului.

22.Nu risipi rasina. Aveti intotdeauna pregatite o serie de proiecte sau experimente mai mici, pentru care puteti folosi resturile de rasina, ramase de la proiectul principal. De exemplu, incercati un nou tip de pigment pentru a se amesteca in rest si pentru a observa compatibilitatea acestora. Sau puteti incerca sa amestecati pigmentul în diferite etape de intarire pentru a obtine efecte diferite.

23.Pentru a detecta bulele din turnare, iluminati turnarea cu o lanterna puternica (de preferat LED).

24.Utilizati o suflanta cu aer cald, lampa cu gaz sau instrument de perforare a bulei pentru a elimina bulele de aer.  Plimbati suflanta cu aer fierbinte, deasupra matritei într-o miscare continua, aceasta va reduce tensiunea superficiala pe suprafata rasinii turnate si va permite eliberarea bulelor de aer.

25.Un uscător de par casnic, poate fi folosit si ca pistol ieftin de aer cald, trebuie doar sa fie setat la un debit scazut de aer, altfel forta aerului ar putea misca rasina din matrita. Recomandam folosirea uscatorului de par casnic, doar pentru proiecte mici si experimente, la inceput.

26.Dupa turnare, bulele de aer aflate in suspensie, vor incerca sa ajunga treptat la suprafata. Verifica din cand in cand turnarea si foloseste un pistol cu aer cald pentru a le ajuta sa fie eliminate.

27.Daca doriti sa introduceti un obiect in rasina (mai ales atunci când faceti bijuterii), inmuiați mai intai acest obiect in rasina epoxidica inainte de a-l introduce in matrita. Acest lucru modifica tensiunea superficiala si reduce probabilitatea introducerii bulelor in obiect. Introduceti obiectul în rasina intr-un unghi pentru a evita prinderea bulelor sub obiectul introdus.

28.Daca aveti rasina epoxidica pe piele, folositi servetele umede pentru bebelusi, acestea functioneaza foarte bine pentru a indeparta rasina de pe piele.

29.Folositi servetele de hartie umezite cu nitro sau acetona pentru a indeparta picaturile nedorite de pe suprafetele pe care picura (de ex., bancul de lucru). Alternativ, puteti lasa picaturile sa se intareasca si apoi sa curatati pur si simplu rasina folosind un pistol cu aer cald si o spatula sau spaclu.

30.Daca ceva nu merge bine, nu da imediat vina pe rasina. 99% dintre greseli sunt aproape intotdeauna din vina operatorului. Nu va fie teama sa recunoasteti o greseala, nu va fie teama sa cereti ajutor. Si cel mai important, nu va lasati descurajati de un esec sau greseala, ar fi pacat. Nimeni nu s-a nascut invatat si toata lumea greseste!

Echipa vopsea-spray.ro

0758.873.458    0758.873.459

office@abw-royal.ro