In cele ce urmeaza dorim sa va prezentam un tutorial extrem de detaliat pentru realizarea blaturilor de masa cu bucati de lemn si rasina epoxidica.

Selectarea și pregătirea lemnului
Primul pas în crearea propriei mese de rășină este alegerea bucatilor de lemn potrivite și atractive pentru proiectul dvs. Puteți face o masă din orice, dar probabil veți dori piesa de lemn care are o culoare interesantă, desen, formă etc. Cu toate acestea, lemnul selectat trebuie să fie maturat corespunzător, uscat (de preferință sub 12%, ideal sub 10% ). Umiditatea lemnului este măsurată cu umidometru pentru lemn. Este bine să aveți un umidometru pentru a avea o idee clară dacă lemnul pe care l-ați ales este potrivit pentru lucrul imediat cu rasina epoxidica, sau mai trebuie lasat la uscat. Lemnul ar trebui să fie, de asemenea, cât mai plat posibil, cât mai drept. Lemnul îndoit sau lemnul curbat ar trebui să fie nivelat, prin strunjire la abric, înainte de producerea unei mesei din lem cu rasini epoxidice.

Deci aveți lemn suficient de uscat, interesant și drept. Acum trebuie să fie pretratat. Mai întâi, tăiați lemnul la dimensiunile necesare, scăpați de părțile libere, îndepărtați părțile putrede și degradate ale lemnului. Dacă doriți să păstrați coaja, numai coaja coezivă ar trebui păstrată. Trebuie să țineți cont de faptul că lemnul si coaja trebuie se fie impregnate în mod corespunzător datorită porozității lor și a riscului consecvent de producere a bulelor în timpul întăririi rășinii, precum și fixarea acesteia pe lemn cât mai mult posibil (fie cuie cu cap mic, fie rășină stabilizatoare cu vâscozitate redusă. Acestea stabilizează coaja cu lemnul local (coaja și lemnul sunt saturate, iar epoxidul întărit formează o legătură foarte puternică și totul este întărit).

Înainte de impregnare, este o idee bună să șlefuiți lemnul cu hârtie abraziva cu granulatia de 80-100, pentru a scăpa de orice fibre de lemn libere („păr”), dar puteti sa nu slefuiti deloc, lasand un aspect complet natural. Înainte de următoarea operație, lemnul trebuie curățat de praf, rumeguș și alte impurități.

Sigilarea lemnului - penetrare
Operația urmatoare este foarte importantă dacă vrem să obținem o rășină cu un minim de bule sau fără bule deloc după întărire. Lemnul conține în mod natural o cantitate mare de aer în pori și micropori și, pentru a împiedica eliberarea acestui aer în timpul întăririi sistemului epoxidic și astfel formarea bulelor, lemnul trebuie închis în locurile în care va veni în contact cu rășina. Există mai multe modalități de a face acest lucru (de exemplu, utilizarea lacurilor), totuși, pentru o mai bună legătură posibilă între rasina epoxidica și lemn, vă recomandăm să utilizați rasina epoxidica pentru etanșare sau penetrare. Rasina Super Cast 10 este compatibila și testata pentru aceasta etapa, fiind ideala pentru sigilarea lemnului. Se amestecă într-un raport de greutate de 2:1, la care se adauga 10% diluant 2013 si este potrivita pentru suprafețe foarte absorbante, suprafețe poroase, precum și pentru substraturi solide coezive(coaja). Lăsați rasina să se usuce pe lemn și vă recomandăm să efectuați procesul de 2 ori (pentru scoarță sau materiale foarte poroase operatia se va repeta de mai multe ori).

Pregătiți rasina de grunduire în volume mai mici, de exemplu 100 ml, astfel încât să o puteți aplica imediat după amestecare.  Se amestecă într-un recipient cu fundul mai lat, astfel încât coloana de rășină să fie cât mai joasă posibil (acest lucru va prelungi timpul de lucru) și se aplică rapid pe lemn cu o pensula. Când amestecați un volum mai mare și îl lăsați într-un recipient inalt dar cu diametrul mic, sistemul poate sa aiba reactie violenta, așa-numita fierbere într-un creuzet sau începe o reacție exotermă necontrolată, rășina se întărește, se fisurează și se îngalbeneste foarte repede cu eliberare de căldură. Temperatura poate depasesi 150 ° C. Dacă vreți vreodată să refolositi pensula, spalati-o cu diluant 2013 si stergeti-o cu o carpa sau hartie.