In cele ce urmeaza doresc sa va explic in detaliu etapele realizarii unei pardoseli decorative cu imagini printate, mai des intalnit fiind termenul de pardoseala 3D.
Inainte de a va expica care sunt pasii de urmat, doresc sa fac o trecere in revista a sculelor necesare acestei lucrari:
-matura
-aspirator
-masina de slefuit
-bormasina cu variator de turatii, echipata cu melc metalic de mixare
-pensula medie
-rola de vopsit, trafalet cu par scurt sau din velur(pt. vopsea pe baza de solvent)
-trafalet cu tepi pentru eliminarea bulelor
-tava amorsare trafalet
-racleta dintata pentru rasini autonivelante
-cutter
-2-3 galeti curate
-manusi
-banda adeziva din hartie pentru mascare
Prima etapa o reprezinta curatarea si pregatirea suprafetei
Deoarece vorbim de pardoseli epoxidice 3D, acestea se executa la interior, pe un suport dur si stabil, in general din beton armat, pe care a fost aplicata o sapa autonivelanta sau elicopterizata pentru corectarea eventualelor defecte din turnare. Se indeparteaza prin maturare praful si resturile de moloz ramase dupa finisarea peretilor incaperii in care urmeaza sa fie aplicata pardoseala 3D. Dupa indepartarea grosiera, prin maturare, a resturilor de materiale si a prafului, intreaga suprafata este aspirata foarte bine. Se inspecteaza vizual suprafata pentru a identifica defecte din turnare, denivelari sau microfisuri. Acestea trebuiesc corectate inainte de amorsare, deoarece orice fisura, chiar si de sub 1 mm va fi vizibila si va creea probleme pana la finalul lucrarii. Recomand umplerea fisurilor sau a gaurilor din pardoseala de beton, cu un mortar epoxidic fluid, din gama Epoxyshield. Kitul de reparatie Epoxishield este suficient pentru repararea a pana la 25 ml de fisuri. Acest mortar epoxidic este bicomponent, fiind livrat in doua cutii metalice precantarite, mixarea este extrem de facila, cutia mica de activator este turnata in cutia mare, de baza, se omogenizeaza bine produsul si este gata de folosire. Aplicarea se face cu spatula din plastic care este livrata in pachet. O alta metoda de umplere a fisurilor din sapa este de preparare a unui mortar epoxidic fluid, din rasina epoxidica si nisip quartzos de 0.1 mm. . Nu recomand repararea pardoselii cu produse traditionale pe baza de ciment deoarece acestea nu se usuca total in termen scurt si sunt extrem de casante si neaderente in straturi subtiri. Dupa umplerea golurilor si a fisurilor cu mortar epoxidic, la distanta de 1-2 ore se verifica daca nu este necesara inca o aplicare a mortarului epoxidic deoarece exista posibilitatea destul de mare ca materialul sa se scurga lent in fisuri. Daca reparatiile arata bine si sunt la nivel cu pardoseala, aceasta se lasa in repaos peste noapte. A doua zi ne incepem activitatea cu slefuirea reparatiilor facute cu o zi in urma. Dupa indepartarea surplusului de material, podeaua este din nou curatata prin maturare, urmata de aspirare Se izoleaza cu banda adeziva de hartie zonele care necesita acest lucru: imbinarea dintre pereti si podea, tocuri de usi, etc..
Acum avem o suprafata curata si dreapta, putem sa incepem aplicarea pardoselii epoxidice 3D.
A doua etapa o reprezinta amorsarea sau grunduirea pardoselii din beton
Amorsarea se face cu grund epoxidic sau rasina epoxidica fluidizata cu diluant. In cazul in care folositi Grund Epoxidic Rust Oleum, acesta este bi-component si este livrat in doua galeti metalice precantarite. Mixarea se face extrem de usor prin turnarea activatorului din recipientul mai mic, peste baza care este livrata intr-o galeata mai mare. Inainte de mixarea celor doua componente ale grundului epoxidic, acestea se vor amesteca separat, fiecare in galeata lui cu o bormasina, pe turatie foarte mica. De asemenea, dupa mixare, produsul rezultat va fi omogenizat cu bormasina, pe turatie mica, timp de 1-2 minute. Aplicarea grundului epoxidic Rust Oleum sa face cu un trafalet cu par scurt si o pensula care va fi folosita la imbinarile peretilor cu pardoseala. Pe parcursul aplicarii grundului epoxidic, recomandam presararea de nisip quartos de 0.1 mm. Acest nisip se va lipi pe grundul epoxidic si va mari aderenta urmatorului strat de rasina epoxidica. Dupa grunduirea intregii pardoseli din beton si presararea nisipului qurtzos, aceasta se lasa peste noapte in repaos.
A treia etapa o reprezinta aplicarea stratului suport de rasina epoxidica
La aceasta etapa se incepe cu maturarea sau aspirarea nisipului qurtzos care nu a ramas lipit in amorsa. Dupa curatare, se trece la prepararea rasinii epoxidice pentru stratul suport pe care va fi aplicata imaginea dorita. Pentru aceasta etapa este recomandat sa folositi o rasina autonivelanta de culoare deschisa, alb, crem, gri deschis, pentru a evidential culorile imaginii, dar se poate face si cu rasina epoxidica transparenta, in acest caz este posibil ca imaginea sa fie putin mai intunecata decat in cazul unui fond alb. Se calculeaza cantitatea de rasina care este necesara, in general se folosesc 1,2-1,6 kg/mp. Se mixeaza cele doua componente cu o bormasina cu melc, la turatie mica. Aplicarea rasinii se face cu o racleta dintata, pentru a obtine un strat uniform. Bulele de aer se pot indeparta cu un trafalet cu tepi sau o lampa cu gaz. Dupa indepartarea bulelor de aer, pardoseala epoxidica se lasa la uscat peste noapte.
A patra etapa o reprezinta lipirea imaginii 3D pe pardoseala epoxidica
Se inspecteaza visual pardoseala, in cazul in care exista bule de aer nesparte, diverse corpuri straine, nisip, pietricele, acestea se vor slefui local cu o panza abraziva de granulatie mica. Dupa slefuire intreaga suprafata este aspirata temeinic. Se trece la lipirea imaginii, care poate fi autocolant printat, foto tapet, autocolant microperforat sau tapet microperforat, aici parerile sunt impartite, nefiind domeniul nostru de activitate nu voi intra in detalii. Despre imagine va recomand sa discutati cu firma care va printa imaginea. Dupa terminarea aplicarii imaginii aceasta se va lasa la uscat, respectand timpii de uscare.
A cincea etapa o reprezinta turnarea stratului de rasina epoxidica transparenta
Pentru aceasta etapa va recomand sa folositi o rasina epoxidica transparenta rezistenta la ultraviolet, pentru a evita ingalbenirea ulterioara a pardoselii epoxidice 3D. Inainte de turnare, se va curata temeinic orice urma de praf, nisip sau alte corpuri straine, deoarece fiind un strat transparent acestea se vor vedea. De asemenea recomand folosirea unui echipament de lucru curat, eventual un combinezon de unica folosinta pentru vopsitorie. Pentru acest strat se vor folosi 1,4-1,6 kg/mp de rasina epoxidica transparenta. Se va mixa cantitatea necesara de rasina cu o bormasina cu melc de mixare(recomand folosirea unui melc nou pentru acest strat), pe turatie minima. Aplicarea acestui strat se va face ca si stratul suport pentru imaginea 3D. Se vor indeparta bulele ce aer care sunt in suspensie in rasina, la fel ca si la etapa trei. Dupa terminare pardoseala se va lasa la uscat peste noapte.
A sasea etapa o reprezinta aplicarea lacului de sigilare
Se va inspecta vizual suprafata, daca exista defecte de turnare, acestea se vor slefui cu smilgher granulatie fina. Pentru o aderenta excelenta a lacului transparent de sigilare, recomand o slefuire usoara a intregii pardoseli epoxidice cu smilgher de granulatie foarte fina. Dupa slefuire intreaga suprafata se va curata temeinic. Aplicarea topcoat-ului se va face cu un trafalet cu par scurt, cu miscari in cruce. Aplicarea lacului epoxidic transparent se va face in 2-3 straturi pentru a conferi rezistenta la zghariere pardoselii epoxidice 3D.
In cazul achizitionarii materialelor necesare pentru realizarea unei pardoseli epoxidice 3D, de la firma noastra, va vom oferi suport tehnic pentru fiecare etapa de executie, astfel incat proiectul dumneavoastra sa fie un real succes.